aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Elektronické viněty jsou opět na pořadu dne

18. července 2008

Již jednou ministerstvo dopravy celý projekt s elektronickými vinětami odpískalo, ale nyní se zdá, že se opět blýská na lepší časy. Podle všeho by se měly tyto elektronické dálniční známky začít používat již v lednu 2009.

Velká výhoda těchto karet je v tom, že si budete moci vinětu přenášet i mezi jednotlivými vozy, což rodinám ušetří tisícikorunu. Každý si na ni ale bude muset dávat pozor, jelikož její ztráta by se vám následně prodražila.

„Chceme, aby elektronické viněty nahradily dálniční známky už od 1. ledna 2009,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Je prý jen třeba změnit zákon, který hovoří přímo o dálničních známkách.

Malé krabičky, který si budou moci řidiči vzít a nabít podobně, jako třeba kredit do mobilu, bude vyrábět firma Kapsch, která kromě jiného obsluhuje mýtné brány v České republice.

Pokud by vám někdo vinětu zcizil, pak je možné ji zablokovat na speciálním čísle. Každá totiž bude mít svůj PIN kód. Zatím ale není jasné, jaká pokuta by vás stihla v případě, že vinětu ztratíte. Podle Hanzelky se však na detailech již pracuje a budou vyřešeny v co nejkratším možném čase.

Richard Vlček (Internet)

Další články

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >