aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Lepší energetický mix pro E-Mobilitu

23. února 2012

Škoda jako partner podporuje český energetický kongres Žofínské fórum. Hlavním tématem fóra je budoucí energetický mix v České republice. Kongresu se zúčastní zhruba 250 zástupců z oblasti energetiky, politiky a průmyslu. Petr Kristl, vedoucí vývoje elektromobility a elektrické trakce automobilky Škoda na něm představí strategii E-Mobility české automobilky.

Ilustrační foto

„Pro dosažení cíle bezemisní mobility musí všechny participující skupiny táhnout za jeden provaz: automobilky, výrobci energie i politici,“ zdůrazňuje Petr Kristl, vedoucí vývoje elektromobility a elektrické trakce automobilky Škoda. „Akce, jako toto fórum, podstatnou měrou přispívají k dalšímu prohloubení spolupráce a ke společnému vývoji trvale udržitelných řešení. Jako jeden z největších českých průmyslových podniků a automobilka s celosvětovou působností bere Škoda svou ekologickou odpovědnost velice vážně a v současné době aktivně prověřuje možné scénáře bezemisní mobility.“

Velký potenciál vidí automobilka v elektromobilitě. Již několik týdnů testuje Škoda s deseti elektromobily Octavia Green E Line elektrický pohon v běžném každodenním provozu. Octavia Green E Line je prvním čistě elektricky poháněným vozem české automobilky. Testovací flotila vozů Octavia Green E Line má poskytnout důležité poznatky pro další vývoj elektrického pohonu až do stavu připraveného pro sériovou výrobu.

Základem vozu Octavia Green E Line je model Octavia Combi. S dojezdem 150 kilometrů splňuje tento elektromobil požadavky většiny lidí, kteří v Evropě dojíždějí do zaměstnání. Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z lithium-iontového akumulátoru. Vůz zrychluje z 0 na 100 km/h za dvanáct vteřin. Maximální rychlost činí 135 km/h.

Se svými úspornými pohony a nízkou spotřebou patří vozy značky Škoda už dnes k nejefektivnějším vozům na trhu. Nejnovějším příkladem je malý automobil Citigo, který byl na český trh uveden koncem roku 2011, a který za několik týdnů oslaví svou premiéru na dalších evropských trzích. Celkem sedm modelů značky ŠKODA v současné době dosahuje průměrných emisí CO2 nižších než 100 g/km. Celkem 63 modelů pak dosahuje emisí CO2 nižších než 130 g/km.

-ric- ; Škoda

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >