aktuálně: 41 uzavírek, 36 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nepříznivá nehodová bilance

26. května 2011

Po relativně úspěšném roku 2010, kdy počty usmrcených osob dosáhly minima od roku 1961, a kdy počet usmrcených klesl oproti roku 2009 o téměř 10%, přichází vystřízlivění v podobě nepříznivé bilance následků nehod v začátku letošního roku.

Nejvíce usmrcených zaznamenáváme zatím při únorových nehodách, kdy zemřelo 51 osob, tj. o 21 osob více, než v roce 2010. Více usmrcených evidujeme také při lednových (o 3 osoby) a dubnových (o 1 osobu) nehodách. Celková bilance prvních čtyř měsíců není příznivá. Počet usmrcených je vyšší o 23 osob, což představuje téměř 14 % navýšení.

Nehodovou bilanci nevylepšuje ani měsíc květen. Za 23 květnových dní zahynulo již 37 lidí. To je o 6 osob více než ve stejném období loňského května. Tragicky se statistik zapíše včerejší den (23. 5.), kdy při nehodách zahynulo podle předběžných údajů 7 osob. Od začátku roku do 23. května zahynulo na silnicích podle předběžných údajů již 225 lidí, tj. o 15,4% více, než v loňském roce. Porovnání nehodovosti od roku 2005 najdete v přiložených grafech.

Zatím nejtragičtějším dnem letošního roku byla středa 9. února, kdy zahynulo 9 lidí, z toho 6 při nehodě u Prostějova (mimochodem nejtragičtější nehoda od 13. 2. 2008, kdy zahynulo 8 lidí u Slaného). Druhé místo této pochmurné statistiky patří již zmíněnému pondělku 23. května, kdy bylo usmrceno 7 lidí (z toho bylo 5 řidičů automobilů, 1 řidič motocyklu a jeden cestující v trolejbusu). V souvislosti s tímto dnem dominovala příčinám nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě.

Dosavadní nehodové následky signalizují malou přizpůsobivost řidičů často se měnícím podmínkám (především stavu povrchu komunikace). S tím úzce souvisí i neadekvátní rychlost jízdy, která provází většinu tragických nehod v tomto období.

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >