aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

I na letní provoz je vhodné se dobře připravit

13. května 2016

V první řadě je třeba vůz přezout na letní pneumatiky. Zimní pneumatiky jsou za určitých podmínek povinné jen do konce března, řidiči by je pak měli vyměnit za letní hned, když průměrná teplota vzroste nad 7°C. „Zimní pneumatiky v létě zvyšují spotřebu, omezují ovladatelnost vozu a pohodlí jízdy, ale hlavně jsou zejména v dešti výrazně méně bezpečné,“ připomíná Karolína Topolová. „Vyrábějí se totiž z měkčí směsi než letní, a při vyšších teplotách se proto přehřívají, což má za následek nepříjemné - a hlavně nebezpečné - prodloužení brzdné dráhy.“

Jaro je dále ideálním okamžikem pro pravidelný servis klimatizace, která pak dostane v letní sezóně pořádně zabrat. Kontrolu její správné funkčnosti, doplnění chladicího média a výměnu kabinového filtru je správné svěřit odborníkům v autoservisu. Zejména citlivější jedinci by měli filtr zanesený nejrůznějšími mikroorganismy a sporami plísní měnit každý rok, nejenže tím zvýší účinnost klimatizace, ale hlavně zabrání možným alergickým reakcím cestujících.

Zevrubná jarní prohlídka by dále měla zahrnovat kontrolu stavu chladící a brzdové kapaliny, kontrolu brzd (těsnost brzdového vedení a hadiček) a tlumičů. Doporučuje se nechat zkontrolovat také dostatečné nabití akumulátoru. Nezbytnou součástí prohlídky je i zjištění stavu, případně výměna vzduchového a palivového filtru.

A konečně je pak třeba zbavit vůz zimních nečistot a zbytku soli. „Doporučujeme návštěvu myčky a absolvování programu zahrnujícího mytí podvozku a finální vosk. Ještě předtím je vhodné využít návštěvy odborného pracoviště a nechat si při prohlídce vozu rovnou vyčistit motorový prostor,“ říká Karolína Topolová. Pravidelným rituálem by při vstupu do letní sezóny podle ní měla být i kontrola, případně výměna gumových stírátek stěračů.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >