aktuálně: 41 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

ŠKODA Motorsport odstartuje v Portugalsku do další náročné části mistrovství světa v rally

16. května 2016

„Před rokem jsme premiéru našeho vozu ŠKODA Fabia R5 na mistrovství světa rally oslavili druhým a třetím místem na Portugalské rally,“ vzpomíná šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. „Samozřejmě bychom chtěli na tento výsledek navázat. Jako tým se cítíme být pro extrémní výzvy této náročné rally dobře vyzbrojeni a chceme v těžké konkurenci obstát,“ uvedl Hrabánek.

Ke startu v kategorii WRC 2 se na Portugalské rally přihlásilo celkem 25 posádek. Vedle obou továrních jezdců značky ŠKODA Tidemanda a Kopeckého nastoupí i další piloti s vozem ŠKODA Fabia R5. „Oblíbenost u našich zákazníků je důkazem toho, jak spolehlivý a rychlý rallyový speciál naše Fabia R5 je,“ dodává Hrabánek. A navíc je to úspěšný vůz: na 51. Rally Šumava Klatovy oslavili koncem dubna Jan Kopecký s Pontus Tidemand dvojitým vítězstvím zdařilou generální zkoušku na mistrovství světa v rally v Portugalsku.

Tamější šotolinové tratě výborně zná asijsko-pacifický šampion Tidemand ze svého startu v minulém roce. V květnu 2015 se umístil za svým kolegou z týmu ŠKODA Esapekkou Lappim na třetím místě. „Tentokrát to může být v konečném zúčtování ještě o něco lepší,“ řekl Tidemand a dodal: „Jonas a já chceme v Portugalsku bojovat o vítězství, i když to bude těžká práce.“ 25letý jezdec a jeho navigátor Jonas Andersson při prvním vystoupení týmu ŠKODA Motorsport na mistrovství světa v tomto roce obsadili druhé místo na své domácí rally ve Švédsku.

Jan Kopecký pojede v Portugalsku letos poprvé ve WRC 2. Tratě na severu země v okolí Atlantiku jsou pro zkušeného 34letého jezdce novinkou, protože při jeho startu na Portugalské rally před devíti lety se ještě jelo v regionu Algarve. „Velice se na start na mistrovství světa těšíme,“ řekl Kopecký. „Při tak dlouhé a náročné rally platí jet hlavou a s kontrolovaným rizikem. Samozřejmě chceme dojet do cíle s co nejlepším výsledkem, ale sezóna je ještě dlouhá,“ pokračoval Kopecký. Portugalsko je pátou z celkem 14 zastávek této královské třídy rallyového sportu. Každý jezdec může určit sedm rally, v nichž může sbírat body do celkové klasifikace WRC 2.

Portugalská rally se rozhodne v neděli na legendární zkoušce Fafe, kterou musí účastníci projet dvakrát. Desetitisíce fanoušků budou opět lemovat trať zkoušky o délce 11,19 km, na které je třeba mimo jiné překonat velký skok. Loni zde dosáhl tovární jezdec Esapekka Lappi s vozem ŠKODA Fabia R5 nejlepšího času ve WRC 2. Dobré znamení pro tým ŠKODA Motorsport pro Portugalskou rally 2016.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >