aktuálně: 41 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tarabus a Trunkát čtvrtí na smutně zakončené Barumce

6. září 2012

Historickým úspěchem skončila pro Jaromíra Tarabuse a Daniela Trunkáta letošní Barum rally. Posádce se podařilo v těžké konkurenci zopakovat čtvrté místo v soutěži IRC z Kypru z roku 2010. Bohužel, i jim radost z úspěšného vystoupení v závěru soutěže zastínila nešťastná událost, která se odehrála na jedné z posledních rychlostních zkoušek.

Ilustrační foto

Celá soutěž se odehrála za velmi proměnlivého počasí, což platilo už o úvodní noční městské superspeciálce v centru Zlína. „V pátek nám nevyšla volba pneumatik a do deště jsme vyjeli na suchých gumách, takže šlo především o to dojet a nerozbít auto,“ komentuje až devatenáctou pozici po prologu soutěže Jaromír Tarabus.

V sobotu dopoledne se posádce dařilo již podstatně lépe, když se propracovala na osmou pozici a pátou mezi českými posádkami. Pak však přišly technické problémy se servořízením, které znamenaly ztrátu dvou minut a propad až na šestnáctou pozici. Zbytek etapy byl tedy ve znamení šestých časů na rychlostních zkouškách při stíhací jízdě. Ta skončila na devátém místě po sobotní etapě: „V sobotu nám už volba pneumatik vycházela lépe, i když také to nebylo vždy perfektní. Výsledkově jsme byli od začátku soutěže jako na houpačce a stále jsme vlastně stahovali nějakou ztrátu,“ shrnuje Jaromír.

Od nedělního rána se dvojici „T&T“ velmi dařilo, když díky druhému a třetím časů na rychlostních zkouškách dokázala částečně držet krok i s bojujícími továrními posádkami Škody motorsport. Výsledkem bylo senzační druhé místo a vítězství v českém mistrovství v nedělní etapě. „V neděli jsme si chtěli zazávodit s hosty Kruudou a Barrablem a už ráno se nám podařilo dostat před ně. Když jsme se hned na to zjistili, že je Václav Pech mimo hru kvůli závadě na motoru, byla na místě volba jízdy na jistotu a nepromarnit tuto šanci z hlediska vývoje pro český šampionát. Nakonec se nám ale jelo tak dobře, že časově jsme se stále pohybovali ve špičce. Nakonec ovšem celá rally skončila tak, jak skončila a člověk stejně přemýšlí hlavně o té nešťastné události. Je to důkazem, že na rally není opatrnosti nikdy dost a může být nevyzpytatelná. Auto, které se vymkne kontrole, je zkrátka nebezpečná zbraň, ať už v civilním provozu, nebo při závodech,“ říká i přes jeden ze životních úspěchů posmutnělý jezdec.

„Když jsem před začátkem soutěže vyhlásil jako cíl páté místo, tak se “Mira„ koukal trošku pochybovačně. Takže samozřejmě panuje obrovská spokojenost se čtvrtým místem a velké nadšení zejména z výkonu ve druhé etapě a nedělního druhého místa absolutně. Na našem úspěchu má samozřejmě lví podíl celý tým Kresta racing. Díky obrovské pneumatikové loterii to byla jedna z nejtěžších Barum rally za poslední dobu. Naštěstí vyjma zmíněné městské RZ nám volba pneu většinou již vycházela dobře. Škoda pouze těžko ovlivnitelných sobotních technických problémů,“ shrnuje hlavní body úspěchu na Barum rally Daniel Trunkát, a pokračuje: „Díky fanouškům za opravdu neskutečnou atmosféru kolem trati. Za péči o naše fyzické schránky pak děkujeme fyzioterapeutovi Tomovi Smolíkovi a potěšila nás osobní přítomnost spolumajitele našeho generálního sponzora Romana Sobotky, který nás doprovázel po celou dobu soutěže. Štestí nám určitě přinesly naše Bruco girls, a proto se s nimi budete moci vidět i na Rally Příbram. Tím se již myšlenkami dostáváme k letošnímu závěrečnému podniku, kde svedeme souboj o konečné třetí místo v MMČR s Václavem Pechem.“

Celý tým by chtěl na závěr vyjádřit upřímnou soustrast rodině diváka zemřelého při nešťastné nehodě na třinácté rychlostní zkoušce.

Aleš Holakovský

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >