aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Barum Czech rally Zlín doprovodila radost i smutek

4. září 2012

Roman Kresta s Petrem Grossem obsadili na letošní Barum Czech Rally Zlín druhou příčku absolutní klasifikace, opanovali hodnocení českého šampionátu. Díky tomu si posádka ADELL MOGUL Racing Teamu definitivně zajistila post vicemistra za Janem Kopeckým. Bohužel populární soutěž byla předčasně ukončena po tragické havárii na třinácté rychlostní zkoušce.

S účastníky si už v pátečním podvečeru zahrálo počasí. Na trať městské speciálky se začal snášet déšť. Nic to však neubralo na zájmu fanoušků, kteří celý okruh obklopili v několika řadách. Sedmá příčka dvojice Kresta - Gross byla solidním východiskem do dalších ostrých kilometrů, kde hrála hlavní roli volba pneumatik. Dvojici Adell Mogul racing teamu se díky třetímu času v prvním průjezdu Pinduli posunula na čtvrtou příčku absolutně, ale v dalším průběhu úvodní etapy se po většinu času pohybovala o příčku níže ve výsledkové listině. Vrcholem jejich dalšího snažení v náročných podmínkách byl druhý čas v RZ7 Tesák za Kopeckým, jenž si díky bonusovým bodům za klasifikaci první etapy už v sobotu definitivně zajistil český titul.

„První etapa byla o kompromisu ve volbě pneumatik. Ne vždy to bylo jednoduché rozhodování, ale vždy jsme šli cestou bezpečnější varianty. Někde trať osychala, na jiných místech byla stále hodně mokrá až zrádná. V některých zatáčkách jsme se museli dávat pozor na vytahanou šotolinu z krajnic. Podmínky však byly stejné pro všechny.Celý den jsme se snažili jet na jistotu a s průběžným výsledkem jsme byli spokojeni,“ vrátil se k úvodu závodu Roman Kresta.

Posádka Kresta - Gross nastoupila do druhé etapy s cílem zabojovat o dosavadní čtvrtou příčku Tomáše Kostky, ale po RZ 10 překvapivě poskočila už na bronzový post. Stalo se tak díky defektu Nora Mikkelsena a pokoření Kostky. Právě RZ Halenkovice sehrála v závěru Barumky podstatnou roli. Nejenže v jejím druhém průjezdu zůstal na trati stát dosavadní druhý muž Kopecký, ale nakonec byla soutěž po tragické havárii na tomto testu předčasně ukončena. Dvojice Adell Mogul racing teamu si tak na cílovou rampu ve Zlíně přijela pro stříbrné věnce a maximum bodů do českého šampionátu. Smutný konec závodu ale veškeré oslavy zastínil...

„Podmínky i v druhé etapě byly nadále hodně náročné. Opět záleženo na volbě pneumatik, navíc podmínky na jednotlivých testech byly hodně rozdílné. Místy to bylo trochu nebezpečné. Také my jsme se nevyhnuli několika kritickým situacím, naštěstí i ta z druhého průjezdu Halenkovic pro nás dopadla dobře. Samozřejmě jsem byl rád, že jsme se nakonec posunuli na stupně vítězů.“

„Ovšem pořadatelé Barum rally si takový konec nezasloužili. Soutěž byla připravena precizně, průběh závodu byl dramatický, bojovalo se do posledních kilometrů o čelní příčky. Všichni fanoušci museli být spokojeni.“

„Bohužel pak se stalo, co se stalo. Je složité to komentovat, protože to není první podobná situace v sezoně. Jménem celého týmu chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině zesnulého diváka,“ komentoval smutný závěr závodu Roman Kresta.

„Ještě jednou děkuji všem fanouškům za podporu, která byla kolem tratí moc příjemná. Zároveň patří poděkování všem partnerům a celému týmu za skvěle odvedenou práci,“ uzavřel už jistý český vicemistr 2012.

Stav MMČR 2012 (7/8):

1. Jan Kopecký 260, 2. Roman Kresta 194, 3. Jaromír Tarabus 126, 4. Václav Pech 99, 5. Jaroslav Orsák 77

ADELL MOGUL Racing Team se s fanoušky letos rozloučí startem na Rally Příbram ve dnech 4. - 6. října 2012.

Kresta Racing

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >