aktuálně: 41 uzavírek, 29 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kostka zvítězil letos již počtvrté

15. srpna 2012

V letošní sezóně již po šesté zaburácely motory soutěžních speciálů v rámci rallysprintového šampionátu. Tentokrát se posádky představily v okolí Horažďovic a Pačejova, kde se uskutečnila Fuchs Oil Rally Agropa.

Ilustrační foto

Na startu nechyběl ani Tomáš Kostka s vozem Citroën C4 WRC, kterého tentokrát navigoval Zdeněk Hrůza, který nahradil Miroslava Houště. Ten nemohl startovat z důvodu svatby svého syna. Na zbývajících závodech by ale neměl na místě spolujezdce chybět.

Tomáš Kostka přijel do Pačejova navázat na předchozí vítězství v Kostelci nad Orlicí, kde získal letošní, již třetí prvenství a udělal tak další důležitý krok v cestě za sprintovým titulem. Tomuto cíli zlínský jezdec podřídil vše, a tak nechyběl tradiční čtvrteční test, který tentokrát proběhl v Jelencích u Příbrami. „Tento testovací úsek se mi hodně líbil. Krásná technická trať s velkým skokem. Mohli jsme si tak naplno vyzkoušet další varianty nastavení, které se mohou ve zbývajících závodech hodit. Bohužel s námi nemohl být Zdenda Hrůza, ale to nevadí. Ještě máme před sebou seznamovací jízdy a dostatek času si na sebe zvyknout,“ řekl ke čtvrtečnímu testu Kostka.

Páteční seznamovací jízdy ale už Kostka absolvoval se svým novým spolujezdcem Zdeňkem Hrůzou, který si tak odskočil od Martina Prokopa a tratí světových soutěží na české, uskákané asfalty. Škoda, že chyběl při čtvrtečním testu, kde by tak zavzpomínal na nedávnou Finskou rallye s velkým množství megaskoků. „Zdeněk je 100% profesionál a je vidět, že má obrovské zkušenosti z mistrovství světa. Jsem nesmírně šťasten, že naši nabídku přijal a rozhodl se s námi strávit závodní víkend. Myslím si, že nově nabrané poznatky mi pomohou nejen na Pačejově, ale především na domácí Barum Rally,“ nešetřil chvály jezdec Čtyřky.

V páteční podvečer ještě posádka Citroënu C4 WRC absolvovala předstartovní šou na horažďovickém náměstí, ale to se již pomalu blížil start dalšího závodu MČR v rally. Úvodní měřený úsek obstarala tradiční rychlostní zkouška ve vojenském prostoru u Horaždovic. Letos poprvé se ale jela v opačném směru. Kostka s Hrůzou začali výborně, ale ve výjezdu ze šotoliny na asfalt byl zlínský jezdec až příliš rychlý. Po přetočení dokonce Kostkovi zhasl motor jeho CéČtyřky, a tak zde nechal dobrých sedm vteřin. V cíli z toho bylo ´až´ druhé místo za vítězným Kahlem.

„První RZ nám moc nevyšla. Začali jsme sice zostra, ale v jedné ze zatáček jsme byli až moc rychlí. Dokonce nám zhasl motor a ztratili jsme kolem sedmi vteřin. Na druhou stranu nás tahle chyba praštila přes prsty a ve zbývající části soutěže jsme si dávali hodně pozor,“ okomentoval jezdeckou chybu Tomáš Kostka.

Hned na další RZ ale nenechal okruhový jezdec nikoho na pochybách a s přehledem zvítězil. V podobné duchu pokračoval i ve druhé sekci soutěže, po které disponoval luxusním více než šestapadesátivteřinovým náskokem před druhým Sýkorou. Zlínský jezdec přesto nepolevil a připsal si i zbývající dvě vítězství v RZ a stal se tak spolu se Zdeňkem Hrůzou vítězem Fuchs Oil Rally Agropa. Do průběžného pořadí si nejen připsal dalších třicet bodů, zároveň se ale vrátil do čela průběžného pořadí rallysprintové sezóny, kde předstihl do té doby vedoucího Odložilíka. „Céčtyřka fungovala parádně. Postupně jsme ještě v servisu ještě ladili podvozek. Citroën skutečně není stavěn na české, uskákané asfalty. Je těžké zvolit to nejlepší nastavení. Musíme tak hledat určitý kompromis. Naštěstí italský tým, od kterého máme vůz pronajatý, je za každou podobnou zkušenost rád a chce vůz posouvat ještě dál. Stejného názoru jsem i já. Závod od závodu se s CéČtyřkou víc a víc učíme. Pačejovské tratě se mi hodně líbily. Nechyběly rychlé úseky, ale i technické. Náročný a pěkný závod připravily pořadatele a patří jim za to velké díky. Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat Zdeňkovi Hrůzovi a také celému našemu týmu, za skvěle odvedenou práci,“ uzavřel šťastný vítěz pačejovského závodu.

Letošní sezóna pro Tomáše Kostku a Mirka Houště rozhodně nekončí. Již v úterý absolvuje posádka test Škody Fabia S2000, se kterou absolvují domácí Barum Rally. Po zlínské soutěži se dvojice představí ještě v Jeseníkách, kde by si chtěla pojistit letošní zisk titulu.

Marek Felt

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >