aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Aleš Loprais zahajuje Silk Way druhým místem

9. července 2012

První speciálka z Rjazaně do Volgogradu naznačila leccos o rozložení sil dvou hlavních rivalů. Aleš Loprais ji dokončil na 2. místě v těsném závěsu za Eduardem Nikolajevem.

Ilustrační foto

Jezdec InstaForex Eurol Veka teamu vyjel do etapy jako první v pořadí. Jako vítěz předchozího ročníku byl také nositelem nejnižšího startovního čísla 300. Trasa první speciálky byla poměrně rychlá. Celá její první polovina se odbývala v tradičním terénu střední Rusi, po pistách mezi poli a jezery. Písčitý povrch přišel na řadu až ve druhé polovině etapy, když se trasa přiblížila cílovému Volgogradu - dostalo se i na malé duny a sekvence písčitých násypů.

Aleš udržoval po celou etapu stabilní tempo i míru rozestupu od vedoucího Eduarda Nikolajeva. Jednalo se však o tradiční 'rozjezdovou' speciálku, jejímž hlavním cílem bylo celkové sladění závodní posádky, která v této sestavě startuje poprvé.

„Dnes to byla dobrá a rychlá speciálka na úvod, tak trochu WRC. Druhé místo je pro nás dobré, ale nepřeceňujeme ho,prakticky nic to neznamená a rozhodovat se bude až v další fázi závodu. Kamaz začal ve velkém stylu, ale to se dalo očekávat. Snažíme se držet krok a jsme rádi, že se nám to prozatím daří,“ shrnul své dojmy Aleš Loprais.

Dobře zajel etapu i majitel týmu Eurol Veka MAN Peter Versluis, který skončil čtvrtý. Bohužel etapu nedokončil Franz Echter po defektu převodovky. Aby smůly nebylo málo, při tažení nepojízdného Echterova speciálu došlo k zadření motoru ve voze Tatra Václava Svobody. Aleš a Peter tak proti přesile kamazů budou ve zbytku závodu muset bojovat sami. Ztrátu 1,5 hodiny utrpěl i jeden z velkých favoritů Kazach Artur Ardavičus s Kamazem.

Denní sestřihy etap Silk Way Rally můžete sledovat na stanici ČT4 a Eurosport.

Jiří Vintr

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >