aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nejdelší RZ v itineráři barumky je legendární Maják

27. června 2012

Pořadatelé Barum Czech Rally Zlín zveřejnili na úvodní tiskové konferenci v úterý 26. června zvláštní ustanovení včetně časového harmonogramu soutěže, která je opět zařazená do FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC), Intercontinental Rally Challenge (IRC) a Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2012 (MMCR).

Letošní již 42. ročník barumky měří celkem 601 km a obsahuje 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích v celkové délce 254 km. Předehrou soutěže bude v pátek oblíbená divácká Super rychlostní zkouška v nočních ulicích krajského města během pátečního večera. Ta se pojede v pozměněné variantě v bývalém svitovském areálu. Do itineráře zlínské rally se vrátil v loňském roce po dvaceti letech legendární úsek Maják. Tato rychlostní zkouška se pojede v obráceném směru i letos, navíc se stala svou délkou bezmála třiadvaceti kilometrů nejdelší erzetou.

Časový harmonogram vychází z osvědčeného schématu předchozích ročníků. Samotná soutěž se odehraje během tří dnů od pátku do neděle, nicméně již ve čtvrtek 30. srpna proběhne ve večerních hodinách technická přejímka vozidel ve zlínské sportovní hale. Jako v předchozích letech bude veřejnosti přístupná a v jejím průběhu se uskuteční rovněž divácky oblíbená autogramiáda předních posádek. V pátek 31. srpna proběhne dopoledne testovací rychlostní zkouška (shakedown) na úseku Pohořelice - Komárov v blízkosti servisního areálu, který bude opět umístěn v prostorách společnosti Barum Continental v Otrokovicích. Slavnostní start soutěže se odehraje v 17 hodin z prostranství před zlínskou radnicí, přičemž ten ostrý obstará tradičně divácká Super rychlostní zkouška, kde se největší favorité představí až na samotný závěr startovního pole. První vůz vyjede do nočních ulic krajského města ve 21:15 hodin a na programu budou tři okruhy v ulicích Zlína a bývalého Baťova areálu včetně divácky atraktivního průjezdu autobusovým nádražím. Posádky poté odevzdají vozy do uzavřeného parkoviště umístěného pod zlínským obchodním domem.

V sobotu 1. září čeká na startovní pole celkem osm náročných rychlostních zkoušek, která se pojedou na čtyřech úsecích Slušovice, Pindula, Lukov a Tesák. Do konečné podoby harmonogramu sobotní etapy promluvily i přímé přenosy na satelitní stanici Eurosport z erzety Slušovice. Celkem první etapa včetně pátečního prologu měří 402 km, z toho čítá porci 139 ostrých kilometrů rychlostních zkoušek. V porovnání s loňskem je ze 85 procent trať pozměněná, neboť řada úseků se jede ve zcela nové podobě nebo v opačném směru. Například televizní erzeta Slušovice se pojede jako polookruhová rychlostní zkouška s řadou atraktivních diváckých míst. Klasický úsek Pindula se vrací do své původní podoby s délkou téměř dvaceti kilometrů. Umění jednotlivých posádek prověří na závěr sobotní etapy náročné úseky Lukov a Tesák. Sobotní etapa startuje v 8.32 hodin ráno, po večerním servisu bude v 20:40 hodin umístěn první vůz v uzavřeném parkovišti před společností Barum Continental v Otrokovicích.

Soutěž vyvrcholí v neděli 2. září druhou etapou. V itineráři najdeme celkem šest rychlostních zkoušek na třech úsecích s názvy Halenkovice, Kudlovice a Maják. Startovní pole čeká 184 km dlouhá trať a závěrečná porce 112 ostrých kilometrů. Posádky nečeká během neděle žádný odpočinek, ale náročné rychlostní zkoušky v oblasti pohoří Chřiby. Prakticky až do posledního metru tratě se očekává tuhý boj podobně jako v loňské roce, kdy o absolutním vítězi rozhodlo pouhých 1,2 vteřiny. I v neděli uvidíme na Eurosportu live přenosy, tentokráte budou kamery snímat legendární erzetu Maják. První vůz vyjede do nedělního dne v 8:17 hodin, cíl soutěže včetně vyhlášení výsledků a závěrečného předání cen je plánován na cílovou rampu pod Velkým kinem ve Zlíně ve 14:30 hodin.

Do Zlína se chystá opět smetánka evropského šampionátu, elita prestižního seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC) a samozřejmě téměř kompletní česká špička. Fanoušky motoristického sportu čeká poslední prázdninový víkend na Zlínsku opět mimořádný zážitek! Nezapomeňte si červeně zaznačit do svých diářů a kalendářů letošní termín Barum Czech Rally Zlín, 30. srpna až 2. září!

Roman Ordelt

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >