aktuálně: 37 uzavírek, 28 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Tomáš Kostka o své nehodě na Rallysprintu Kopná

14. května 2012

Dramatický souboj Roman Kresta versus Tomáš Kostka o první místo vydržel na Autogames Rallysprint Kopná až do předposlední rychlostní zkoušky. Při druhém průjezdu úsekem Májová havarovala krátce před cílem posádka Tomáš Kostka, Miroslav Houšť na voze Citroën C4 WRC a ze soutěže odstupuje ze druhého místa.

Kostka ztrácel před startem osudného úseku na vedoucího Krestu pouhých 5,3 vteřiny. Naštěstí dvojice Kostka, Houšť vyvázla z nepěkně vyhlížející nehody bez zranění.

Havárie se stala v předposlední zatáčce sedmikilometrového úseku. Jak viděl celou událost samotný sedmadvacetiletý jezdec? „Nejsem si vědom žádné chyby. Ještě na mezičase jsem ztrácel na tomto úseku čtyři vteřiny na Romana. Před závěrečnou sekcí padla volba na bezpečnou jízdu, abychom dojeli zdárně do cíle a posbírali co nejvíce bodů do mistráku. Auto se sklouzlo na bahně v pravé zatáčce velmi neočekávaně. Za celou dobu co s tímto autem jezdím, se nestalo, že bych nebyl schopen uřídit smyk. Auto šlo na pětku čelně do sloupu, ani jsme se nestačili nadechnout a poté letělo dalších padesát metrů do stromu. Zkrátka něco bylo špatně. Zatímco auto je hodně potlučené a téměř na odpis, my jsme společně s Mirkem vyvázli bez šrámu. Mám pouze drobnou oděrku na ruce, jinak nic,“ líčil okamžiky po nehodě Tomáš Kostka. Zlínský jezdec měl na dosah další body za prvenství v rallysprintovém šampionátu, ale v domácím prostředí vyjde naprázdno.

Pro Kostku to byla největší bouračka v rally, kam se uchýlil po přestupu z okruhových závodů. „V rally se jednalo určitě o největší ránu. Na okruzích jsem měl pár bouraček ve větších rychlostech. Například před pár lety jsem šel v italské Monze čelně do zdi s vozem Ferrari 306 Modena a rovněž v DTM jsem zažil velké havárie. Zkrátka i nehody k motoristickému sportu patří,“ uzavřel Tomáš Kostka, jenž na Kopné pokořil Krestu ve dvou erzetách.

Roman Ordelt

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >