aktuálně: 37 uzavírek, 28 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kostka s Houštěm chtějí upevnit vedoucí pozici v MČR

8. května 2012

Přišel, viděl, zvítězil. I tak by se dalo v krátkosti zhodnotit letošní vystoupení Tomáše Kostky v rámci rallyprintového šampionátu. Spolu se svým spolujezdcem Miroslavem Houštěm a vozem Citroën C4 WRC dokázal zlínský jezdec přesvědčivě vyhrát jak na Vrchovině, tak i v Lužických horách.

Ilustrační foto

Nyní čeká posádku další soutěž, tentokrát domácí Rallysprint Kopná. Tomáš Kostka s Miroslavem Houštěm se představí se stejným vozem, se kterým startoval na úvod letošní sezóny. I tak se zde odehraje taková malá premiéra. Tomáš s Mirkem absolvují závod pod hlavičkou týmu Rufa Sport. Tomáš za tento tým startoval již v minulosti, mnozí si jistě pamatují jeho starty například při Barum Rally, ale s vozem nejvyšší specifikace WRC se posádka v tomto týmu představí poprvé.

Kostka s Houštěm to ale na Kopné nebudou mít vůbec jednoduché. Početné startovní pole v čele s Romanem Krestou, který se představí za volantem vozu Ford Focus WRC slibuje zajímavé souboje na osmi měřených úsecích v okolí Slušovic v celkové délce 76,46 kilometrů.

„Kopná patří mezi nejtěžší rallysprintové soutěže v českém šampionátu. Nám se s Mirkem podařilo vyhrát úvodní dva závody, ale konkurence na Kopné bude skutečně vynikající. S vozy WRC se zde představí řada špičkových posádek, včetně těch domácích, kteří místní tratě znají dokonale jak z předchozích let, tak i z Barumky. Pro diváky bude jistě zajímavý souboj mezi námi a Romanem Krestou. I my jsme zvědaví, jak tento souboj dopadne. Samozřejmě bychom chtěli vyhrát a uděláme pro to maximum, ale myslím si, že Roman nám ujede. Ale máme špičkový vůz, a tak věříme, že se alespoň pokusíme o třetí vítězství v řadě. Na rozdíl od Vrchoviny a Lužických hor mohu říci, že v případě Rallysprintu Kopná se pro mě nejedná o zcela nové úseky. Části rychlostním zkoušek znám buďto z testů, kterých jsem se v uplynulých letech účastnil nebo z Barum Rally. Na samotný závod a především na souboje o vítězství se nesmírně těším,“ vhlíží ke svému letošnímu třetímu startu Tomáš Kostka, který ve čtvrtek absolvuje test s CéČtyřkou, kde proběhne finální nastavení před závodem.

Naopak nováčkem na místních tratích rychlostních zkoušek není Miroslav Houšť. Zlínský spolujezdec se na Kopné představil již při prvním ročníku. V roce 1994 dokonce dokázal spolu s Enrico Bertonem na voze Toyota Celica Turbo 4WD vyhrát v absolutní klasifikaci. V roce 1996 usedl na sedadlo spolujezdce vedle Jaroslava Kouřila. Posádka v průběhu soutěže předvedla výborný výkon a vybojovala s vozem Škoda Felicia Kit Car 1600 páté místo absolutně. Navíc si připsala prvenství mezi dvoukolkami.

V letošní sezóně se jméno zlínského spolujezdce pravidelně objevuje po boku Tomáše Kostky. Po úvodních dvou prvenstvích by si tak jistě Mirek Houšť připsal druhé vítězství na domácích tratích. „Rallysprint Kopná, to je pro mě srdcová záležitost. Krásné náročné tratě, domácí prostředí a velká výzva. Samozřejmě se na závod nesmírně těším a věřím, že se nám podaří navázat na úvod sezóny. Byl by to skvělý pocit, vyhrát před domácími fanoušky,“ přeje si Miroslav Houšť, spolujezdec Tomáše Kostky.

Marek Felt

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >