aktuálně: 41 uzavírek, 25 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dodržování bezpečné vzdálenosti

9. března 2012

U pravidel o vytvoření průjezdného pruhu a o zipování, kterým jsme se věnovali v předchozích dílech našeho seriálu, je přesně zřejmé, co má řidič udělat a jak se chovat. Naproti tomu u povinnosti dodržovat bezpečnou vzdálenost podobná přesná instrukce chybí, protože v různých situacích se bezpečná vzdálenost liší.

Ilustrační foto

Možná i to je důvod, proč v loňském roce porušení této povinnosti bylo čtvrtou a v roce 2010 dokonce třetí nejčastější příčinou dopravních nehod řidičů motorových vozidel (v obou letech kolem šesti tisíc případů, což je zhruba 9 % ze všech nehod). Počet těchto nehod vzrostl zejména po úpravě vzájemných vztahů řidič - chodec na přechodech pro chodce (po 1.1. 2001), kdy prudce brzdící řidič před přechodem ještě stačil zastavit, ale bohužel už to nestihl ten druhý, třetí...

Připomeňme si nejprve, co k tématu říká zákon o silničním provozu. Podle prvního odstavce § 19 - „řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.“

Na otázku, jak se vyrovnat s touto povinností, odborníci nejčastěji uvádějí metodu nejméně dvou vteřin, která umožňuje odhadnout, jedeme-li za předchozím vozidlem příliš blízko. Stačí se zaměřit na nějaký pevný bod u silnice, například strom, dopravní značku nebo sloup veřejného osvětlení a odpočítat dvě vteřiny od chvíle, kdy kolem něj předchozí vozidlo projelo. Pokud k němu dojedeme dříve, jsme moc blízko!

Metoda zapadá do logiky, kterou dobře chápeme, totiž že ve městech při nižší rychlosti mohou vozidla nepochybně jezdit blíže než na dálnici při jízdě stotřicítkou, přesto je třeba stále myslet na to, že není všemocná. Nejenže třeba na dálnici těžko odhadneme, kdy přesně předchozí vozidlo vybraný pevný bod minulo, protože je to nějakých sedmdesát metrů před námi.

Současně musíme myslet i na to, že na suché vozovce prostor odpovídající dvěma vteřinám může na správnou reakci stačit, zatímco za nepříznivého počasí nikoli - brzdná dráha se v takových podmínkách prodlužuje a prudké vybočení stranou ve snaze vyhnout se překážce může zase např. způsobit smyk. Je potřeba si uvědomit, že čím víc to na silnici klouže, tím větší musí být rozestupy mezi vozidly. Větší bezpečnou vzdálenost od osobních aut by měli dodržovat řidiči nákladních vozidel a kamionů. Jejich vozidla mají delší technickou prodlevu brzd a navíc (z titulu větší hmotnosti) i delší brzdou dráhu.

Velký nešvar ohledně bezpečné vzdálenosti můžeme dnes denně vidět na silnicích - nejeden řidič se přiblíží k vozidlu před sebou na pár metrů, aby měl co nejvýhodnější pozici ve chvíli, kdy se uvolní prostor v protisměru a bude tak možné předjíždět. Přitom samozřejmě nemůže dokonale vidět před vozidlo, za kterým jede, a nemusí tak zaregistrovat, že toto vozidlo musí náhle brzdit, protože se před ním náhle objevila nějaká překážka.

Co následuje při nedodržení bezpečné vzdálenosti je víceméně jasné, stejně jako kdo je viníkem takové nehody - lidová tvořivost si proto dokonce vytvořila průpovídku „co neubrzdíš, to neukecáš“. Výjimky však na světě existují prakticky ze všeho. A tak si představme situaci, že řidič řádně dodržuje bezpečnou vzdálenost za předchozím vozidlem, a do mezery před ním náhle někdo vjede tak nešikovně, že dojde k nehodě.

V takové situaci mají prioritu ustanovení § 17 zákona o silničním provozu, podle nichž předjíždějící řidič nesmí ohrozit ani omezit předjížděného (nesmí ho tedy ani donutit k zabrzdění), a dále nesmí předjíždět, jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet.

Richard Vlček ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >