aktuálně: 41 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vyplatí se sezónní pojištění na motorku?

Může být přece nefér platit roční poplatek za stroj, který minimálně půl roku stojí v garáži. Podobně přemýšleli i v českých pojišťovnách, které nabízejí pojištění motocyklu jen na sezónu. Zní to výhodně, ale realita je bohužel komplikovanější.

Vyplatí se sezónní pojištění na motorku?

Předně musíme zdůraznit, že pojištění motocyklu má skutečně smysl. A teď se nebavíme jen o tom povinném, bez kterého to nesmíte ani vytlačit na náves. O driftování ani nemluvě. Zvlášť u dražších mašin je rozumné o havarijním pojištění aspoň uvažovat. Nehoda na motorce má totiž daleko fatálnější důsledky než třeba u osobního auta. Nejde jen o smutný fakt, že motorkáři umírají 24x častěji než cestující v osobácích, ale také poškození a náklady na následné opravy bývají násobně větší. To samozřejmě vyplývá se samotného charakteru stroje, kdy i sebemenší kontakt je přímý a zpravidla nebezpečný. Motorkářům se někdy hanlivě přezdívá dárci orgánů, ale ona je to vlastně i pravda. Těm bez havarijního pojištění by se možná taky mohlo říkat sponzoři servisů a výrobců náhradních dílů.

Povinné ručení na mašinu jen na léto

Jak bylo řečeno, havarijní pojištění má zpravidla smysl především pro majitele dražších a výkonnějších motorek. Ale povinné ručení potřebujeme všichni. Kdybyste ho chtěli platit jen na sezónu, máte v zásadě dvě možnosti. Můžete se buď pojistit krátkodobě na pár měsíců, což nabízí většina pojišťoven, ale jde o poměrně krkolomnou variantu obnášející odhlašování z registru, vrácení značek, rušení smlouvy s pojišťovnou atp. Lepší možností je pojištění jen na sezónu, které ale bohužel poskytuje pouze několik pojišťoven. Ale ani v jednom případě nepočítejte s nějakou velkou úsporou. Někdy může krátkodobé povinné ručení motorky vyjít dokonce dráž než to celoroční. Ano, čtete správně. Je to absurdní, ale je to tak. Více se dočtete v článku o povinném ručení na motorky na webu Kalkulátor.cz. Spočítali to tam podrobně.

Stačí mi havarijko pro mašinu jen na sezónu?

U havarijního pojištění motocyklu už je situace zajímavější. Ve zmíněném článku na portálu kalkulátor.cz, kde se zabývají úsporami na pojištění a v energiích, najdete detailní výpočty pro jednu nabušenější mašinu a jeden slabší skútr. Obecně se dá ale říct, že se jednotlivé pojišťovny od sebe dramaticky liší a je potřeba konkrétní nabídky pečlivě zkoumat. To ostatně platí pro celý segment pojištění motorových vozidel. „Cenotvorba povinného ručení a havarijního pojištění je nesmírně komplikovaná věc. Bere se v potaz typ, stáří, výkon a mnoho dalších parametrů vozidla. Svojí roli ale hraje i věk, bydliště, historie řidiče a spousta dalších věcí,“ říká Martin Thienel, specialista na pojištění ze zmíněného srovnávače Kalkulátor.cz. Velkou pozornost je také potřeba věnovat výši spoluúčasti a limitům plnění, u kterých jsou mezi pojišťovnami i propastné rozdíly.

Má tedy sezónní pojištění smysl?

Ze srovnání vyplynulo, že pokud chcete povinné ručení na slabší motorku, pár stokorun se sezónní variantou ušetřit můžete, ale možná vám to ani nestojí za to. Naopak u havarijního pojištění silnějších strojů se vyplatí pořádně se porozhlédnout. Třeba Allianz skutečně šla u modelového příkladu na polovinu ceny, ale tím jen vlastně vyrovnala nabídku Kooperativy. Ta byla ale celkově tak výhodná, že celé její sezónní havarijko vyšlo jen o sedm set korun levněji než celoroční pojištění. Což je v řádu desítek tisíc opravdu minimální rozdíl. Úplně nejlevněji vás pak balíček havarijního pojištění a povinného ručení s vybranou modelovou Kawasaki Z900 RS vyšel u ČPP, kde se dostanete na 11 202 Kč za půl roku krytí, ovšem s dvojnásobně vysokou 10% spoluúčastí. Možná místo složitého zkoumání všech možných podmínek můžete zkusit si vyhledat nejlepší nabídku pojištění motorky v kalkulačce ve zmíněné službě Kalkulátor.cz. Evidentně pojištění i bajkerům rozumí.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >